
Utvandrerbrødet – en smak av historie
“When they found the barrel of madeira wine…”
I anledning det nasjonale 200-årsjubileet for den første organiserte utvandringen fra Norge til Amerika i 1825, har Restauration venneforening, i samarbeid med Kjetil Junge ved Rosenkildehaven bageri, utviklet et helt spesielt brød: Utvandrerbrødet.
Dette brødet er mer enn bare en bakst – det er en smak av fortid, tradisjon og overlevelse. Det er smaksatt med Blandys Madeira-vin og karve, og laget med kortreiste råvarer fra Rogaland:
– Fitjar-poteter fra potetbonde på Riska
– bygg fra Rennesøy
En barnehistorie fra 1825
Inspirasjonen til brødet kommer fra Sara, som var bare syv år gammel da hun reiste fra Stavanger med Restauration i 1825. Mange år senere, i et intervju som eldre kvinne, beskrev hun et minne fra overfarten:
“I remember when they find the barrer of madeira wine… then my mother could make me bread and porridge.”
Et enkelt, men sterkt minne fra en reise preget av både matmangel og håp. Da madeira-fatet ble funnet og tatt om bord, kunne mor endelig lage mat igjen – et øyeblikk av trygghet midt i det ukjente.

Bakt med røtter og framtid
Med dette brødet har vi forsøkt å gjenskape noe av den følelsen – smaken av omsorg, trøst, nye begynnelser og gamle røtter.
Utvandrerbrødet er en hyllest til historien, til dem som reiste – og til dem som ble igjen.

