Oppgradering av elektriske skute

S/S Restauration var en av verdens første av denne typen fartøy med hybrid elektrisk fremdrift.

S/S Restauration, først sjøsatt i 2010 som da var en av verdens første hybrid elektrisk fartøy av sin type, blir i 2025 oppgradert til en topp moderne plug-in hybrid-elektrisk seilskute, som kombinerer flere energikilder for en mer miljøvennlig og stillegående drift.

Siden batterienes kapasitet ikke lenger var tilstrekkelig, og det ikke var plass til de store og mange batteriene etter ombyggingen, ble de erstattet med nye batterier som tar betydelig mindre plass. Samtidig ble propellene byttet ut med større, som gir mye bedre skyve- og manøvreringskraft. De to elektromotorene, som ikke hadde nok styrke, ble også erstattet.

I 2025 blir Restauration oppgradert til en topp moderne plug-in-hybrid-elektrisk seilskute.

Med en plug-in batterihybrid løsning har vi gjort en investering i fremtiden.
Skuta kan nå driftes med batteri-elektrisk eller diesel-elektrisk fremdrift. Batteriene kan lades på landstrøm, med hjelpe-generator eller ved at motorene genererer (lader) strøm ved seiling.
Vi bruker altså flere energiformer til fremdrift. Noe som gir oss en driftssikker og fleksibel løsning samtidig som vi sparer miljøet og unngår lokal forurensning i sensitive områder.

  • Elektrisk modus – fremdriftskraft kun fra elektrisk motor med energi hentet fra batterier, mens hjelpe-generatoren er stoppet. En illusjon av å seile…
  • Hybridmodus – både hjelpe-generator og elektriske motorer gir fremdriftskraft, elektrisk kraft blir hentet fra batteriene og generator.
  • Seilmodus – fremdrift med seil hvor propellene lader opp batteriene og gir oss lagret energi til forbruk ombord.
Fra Oceanvolt brosjyre med prinsippskissetegning elektrisk hybridmotor

Elektrisk fremdrift når skuta var ny – og moderniseringen i 2025


Skuta opererte tidligere med dieselelektrisk fremdrift, der en dieselgenerator drev to elektriske motorer med aksling og propeller.

Utstyrt med en 7-tonn batteripakke til elektrisk fremdrift var Restauration en av de første seilskutene i verden med denne løsningen.

Og det første fartøyet i Norge med elektrisk fremdrift som fikk passasjesertifikat.

Detaljer og erfaringer med maskineri og fremdriftssystem, fra Restauration nyhetsbrev mars 2011. (Klikk på bilde for økt størrelse)

Bakgrunnen til det opprinnelige elektriske systemet:

Arne Nordbø, som var sentral i byggingen av skuta, ønsket å erstatte motorstøy med lyden av bølger og begynte å undersøke elektrisk framdrift.
Styret støttet idéen, både på grunn av miljøaspektet, og at de søkte og fikk, støtte fra Transnova (nå Enova) for å utvikle Restauration sitt framdriftssystem.
Byggingen av Restauration tok noen år, og i mellomtiden tilegnet Nordbø seg mye kunnskap om elektrisk framdrift gjennom nettverksbygging og e-postutveksling med eksperter over hele verden. Frem til skuta ble sjøsatt i 2010.

Maskineri med illustrasjon, fra Restauration nyhetsbrev juni 2009.
(Klikk på bilde for økt størrelse)

Resturation som foregangsfartøy og inspirasjon:
Maskineriet i Restauration ble såpass omtalt at et hvalsafari selskap på Island inviterte Arne Nordbø som rådgiver for Islands første elektrisk drevne fartøy.
Hans store engasjement inspirerte til utviklingen av elektrisk fremdrift for større ferger i Norge.

Modernisering i 2025:

Dette systemet blir nå modernisert med toppmoderne Oceanvolt AXC36 elektriske motorer, større propelldiametre for økt effektivitet og en ny batteribank.

Denne moderniseringen gjør at Restauration kan motorseile helt uten lyd på batteristrøm alene med hjelpe-generatoren som back up ved behov.

Installasjon av Oceanvolt elektrisk fremdriftssystem av den norske leverandøren Silent Sea i mars 2025.

Denne stillegående driften er spesielt verdifull når du navigerer i fjorder eller går inn og ut av havner, vi tilbyr en mer rolig og miljøvennlig opplevelse. En harmonisk integrering av moderne teknologi i et historisk fartøy.
Med denne løsningen hedrer vi arven samtidig som det viser hvordan tradisjon kan omfavne bærekraft for å inspirere fremtidige generasjoner.

Grunnlag valgt oppgradering

Grunnlaget for denne oppgraderingen er basert på slepemåling av Restauration, teoretiske beregninger via en metode som heter Holtrop, 3D modell tegninger og hydrodynamiske beregninger for stabilitet. Alt dette for å gi oss kunnskap om bevegelser, krefter og motstand.

Et samarbeid med båtbygger og gamle tradisjoner kombinert med moderne teknologi har gitt oss en bærekraftig moderne løsning. Ansvarlig for oppgradering av propulsjon (framdrift) har vært Per Stian Larsen med Odd Kenneth Tollefsen som Teknisk Prosjektleder.

Vi setter fulle seil inn i fremtiden

Med S/S Restauration. Fartøydata:

  • Type fartøy: Slupp
  • Total-lengde: 22 m
  • Lengde i vannlinja: 16 m
  • Største bredde: 5,3 m
  • Deplasement: 40 tonn
  • Dyptgående: 1,8 m
  • Elektriske motorer: 2 x AXC36 Oceanvolt elektrisk motor
  • Elektrisk motorsystemspenning: 48 V – 93,6 kWh LiFePO4 batteribank
  • Kallesignal: 3YPN / MMSI
  • Seil aral: 250 m2 Storseil-Breifokk-Mers-Bram-Fokk-Klyver-Jager
Skissetegning for Oceanvolt Dual / Twin AXC30 MG Robust elektrisk hybrid fremdrifts system.

Skutas historie

Restauration var opprinnelig ei åpen klinkerbygd Hardangerjakt som kjøpmann og reder Theofilius Bowits i Egersund kjøpte i 1802. Navnet var da Emanuel og den gikk i fraktefart langs kysten og i Østersjøen. Sønnen Torger Reiersen Bowitz overtok jakten i 1806 og holdt henne under seil til utgangen av 1816. Skuta ble skadet i en storm på vei inn søra-sundet i Egersund og ble satt på land. I årene 1817 til 1820 stod den på brabenken i Egersund og ble fortømret, den fikk fire nye bordganger og slupphekk.
En systematisk gjennomgang av Egersunds tollbøker og skipslister for årene 1801 til 1825 bekrefter at det var jakten «Emanuel» som i 1820 framsto som sluppen «Restauration». Den nye skuta skuta ble satt i drift med nytt lastevolum. I 1825, da Torger Reiersen Bowitz var på konkursens rand, ble hun solgt til Stavanger. Skips-listene oppgir Johs. Stene som reder og L. O. Helland som skipper.

Under Tallship race i Stavanger i 2004 fikk Ryfylke Trebåtbyggeri på Finnøy spørsmål om de kunne bygge en replika av utvandrerskipet Restauration. Dette tente en gnist på Finnøy og det ble lagt stor vekt på å bygge en autentisk replika.
Et faglig råd med ekspertise ble nedsatt og prosjektet var i gang. Det ble for det meste benyttet furu som er henta lokalt i Stokka-dalen i Vats, kappa på oppgangs sag inne hos Ryfylke Trebåtbyggeri. Kjølen til den nye «Restauration» ble strukket i november 2007, og hun ble sjøsatt fra Finnøy april 2010.

Det finnes tilstrekkelig dokumentasjon på hvordan jakter og slupper så ut tidlig på 1800 -tallet, både i form av linjetegninger av skrog og tegninger av rigg. Likeså finnes en rekke avbildninger av jakter og slupper fra denne tiden, og gammel båtbyggertradisjon er holdt godt i hevd. Resultatet ble unikt og i 2025 fremstår Restauration som et flytende monument og ikon. Nå en av Stavangers stoltheter og et symbol på Norsk utvandring, emigrasjon og ytringsfrihet.