Kniv med Restauration bare 1825 eller 1825-2025 på sliren. Håndlaget treskaft, håndsmidd knivblad og håndlaget slire av håndverker/knivmaker Gunvald Olufsen i Farsund.
(Flere detaljer hvordan disse lages nederst på siden. ** )
Kniven var et essensielt verktøy for sjøfolk på 1800-tallet, som kombinert med sjømannens dyktighet, bidro til å sikre effektiv drift og sikkerhet om bord på skuter.
Mer om hvordan kniven fulgte eieren også under utvandringen til Amerika.
Håndlaget treskaft i ulike tresorter og mønstrer. Evt. mulig å få spesiallaget håndtak av treverk hvis du kan fremskaffe det fra stedet / familiegården slekten din kommer fra, Tysvær som Cleng Peerson kom fra, ….
Også mulighet for å prege inn familienavn hvis ønskelig.
På bildet vises både slire med 1825-2025 (i spissen nederst) og uten. Kan også fås med bare 1825 hvis ønskelig.
Kniver er vanligvis med om bord i «Restauration» på arrangementer, o.l. Hvor du kan se nøyere på det flotte håndverket.
Knivene er nummerert.
Albert Medhaug ga kniv nr 2 som gave til John Isaksen i Fairhaven, Massachusetts, tidligere scallopp fisker med slektskap i Norge. Fiskeri- og havministeren brukte kniven til å åpne fotoutstillingen om utvandringen fra Karmøy til USA om bord i «Restauration» (se video).
John Isaksen received knife number 2 as a gift from Albert Medhaug on September 18, 2023, aboard his pleasure boat in Fairhaven, MASS.
The knife had been used by the Norwegian Fisheries and Ocean Minister to open Albert Medhaug’s photo exhibition on board the «Restauration» about the emigration from Karmøy to the USA (see video).
John’s parents emigrated from Skudeneshavn and Hidra, Flekkefjord. Born in 1936 in Brooklyn, NY, John grew up in Fairhaven, where he and his father were scallop fishermen. John’s wife, Ellen Risdal Isaksen, born in 1938 in Tarrytown, NY, also has ties to Fairhaven. Her father, Nils, born in 1905, emigrated from Risdal, Skudenes, in 1924. Ellen’s parents, including her father who was a scallop fisherman, moved from New York to Fairhaven.
Hvis du er interessert i å kjøpe deg et unikt håndlaget og nummerert håndverk, kontakt Restauration Venneforening.
Pris («standard» modell) kr 1 950,- (+ eventuell frakt hvis ikke kjøpes om bord i Restauration).
***********************************************************************************************************
** Flere detaljer om de håndlagde knivene – med informasjon fra knivmaker Gunvald Olufsen:
Lignende kniver som på bildene kan bestilles med eller uten årstall på sliren, hvor motivet er Restauration.
Tresorter i knivskaftet:
De tresortene jeg bruker er for de meste knuter fra bjørk (rikule), eikerot og 4000 år gammel eik funnet i myr. Disse treslagene kan også mikses sammen, som vist på øverste bildet (bjørkeknute og svart myreik). Alle disse treslagene er harde, og tørkeprosessen går over 1 år. Sprekker kan oppstå under tørking, men vanligvis velges den delen av emnet uten sprekker. En kan også velge et skaftemne med sprekker i, men da for dekorasjonens skyld, og sprekkene fylles da med flytende epoxy i ulike farger.
Myreik (brukt i skaftet på øverste bilde): Tre som ligger i myrvann råtner vanligvis ikke på grunn av mangel på oksygen. For å datere organisk materiale bruker en karbondatering (C – 14 metoden). NTNU i Trondheim daterer. Hvorfor eikestokkene som ble funnet i myra var svart har jeg ikke funnet ut av, men det kan ha å gjøre med reaksjon mellom garvesyre i eika og jernmalmen i myra gjennom tusener av år.
Slire:
blir laget av rårandslær. Det betyr at læret ikke er gjennomgarvet, men har en rå kjerne i midten. Rårandslær blir mest brukt til pauting, som innebærer at læret flyttes/skyves under tørkeprosessen for å lage et opphøyd motiv. Se bildet øverst.
(Graving er når dyrets hud gjøres om til lær eller skinn.)
Knivbladet:
består av tre lag med stål, med karbonstål i midten. For at stålet skal hefte seg sammen, varmer en det opp til ca 1200 grader (rett før det smelter) og banker det forsiktig sammen. Dette kalles smisveising og gjøres i smia. Råsmidd knivblad betyr at knivbladet ikke er pusset/slipt slett, men beholder strukturen fra hamringen i smia (se knivbladet på bildene).
Vi har noen få kniver med Restauration som motiv med oss. Andre varianter kan bestilles ved å kontakte Restauration Venneforening.