Fun Facts

Under konstruksjon …..Møttes i fengsel:
Lars Gjeilane og Elias Eliassen Tastad (omtalt her) som hadde stor betydning for at reisen med Restauration kom i stand møttes i et 7 års langt fengselopphold «i prisonen» på engelske fangeskip. Som var stjålet fra Danmark og benyttet som fangeskip etter å ha blitt delvis ødelagte på hjemturen i en fryktelig storm i Kattegatt.
Boken «Apologien» av kvekeren Robert Barclay oversatt til dansk fant de tilfeldigvis i ett kott på fangeskipet «Fyen». Den la grunnlaget for at de ble troende og starten av kvekermenighet i Stavanger.

Utstein Kloster:
Elias Tastad, 19 år, hadde reist ut fra Utstein Kloster med tømmer.
Kaien ved Utstein Kloster Hotell er nå hjemmehavn for Restauration.

Restauration skiltet stjålet:
I 2018 før Tall Ships Race stjal noen navneskiltet på Restauration.

Cleng Peerson bodde bl.a. på Finnøy og Cleng Peerson huset er fortsatt bebodd:
Cleng Peerson var gift med over 30 år eldre svenskfødde Ane Cathrine Sælinger og bodde på Finnøy. Men han var født og oppvokst i Tysvær.
I Cleng Peerson huset på Finnøy bor det fortsatt folk. (Huset i Tysvær var en tid ikke i så god stand men finnes nå på Sandbekken Bygdetun.)

Presidenten i Det Hvite Hus har nevnt skuta Restauration ved to anledninger i Proklamasjonen på Leif Erikson Day.
Se 2. avsnitt i både 2011 og 2014.
Datoen til Leif Erikson Day som er 9 Oktober ble valgt fordi det er ankomstdagen til Restauration i New York City i 1825.

Oppfinnelser og innovasjoner av Norsk-Amerikanere i USA:
Dere kreativitet og oppfinnsomhet har blitt til kjente produkter med stor nytteverdi. F.eks.:
den første påhengsmotoren med praktisk nytteverdi som Ole Evinrude bygget i 1907. Som har blitt til et over 100 års industrieventyret med Evinrude påhengsmotorer. Og ble hedret med Red Dot Design Award både i 2015 og 2018. Les mer om Ole Evinrude sin oppvekst og oppfinnelsen av påhengsmotoren i Historien om verdens mest berømte hunndøling, Oppland Arbeiderblad.
– John J. Tokheim sin berømte bensinpumpe som allerede i 1901 kunne måle nøyaktig mengden bensin som er levert og bestemme kostnaden for bensinen til kunden gjennom en kalibrert synlig glassylinder.
Mer om et møte med bl.a. datteren og andre i nær familie og papirer etter John J. Tokheim samt historien om bensinpumpe oppfinnelsen her. Mer info i video Tokheim – 100 Years of the Gas Pump. Og video om hvordan Tokheim bensinpumper bygges i det 20ende århundre.
Andre produkter og utstillingen til Vesterheim i USA om Norsk-Amerikanere som Innovators and Inventors høsten 2021.


Bonus materiale:
Maritim ordliste med «uhøytidelige» forklaringer