Fun Facts

Møttes i fengsel:

De to sjømennene Lars Gjeilane og Elias Eliassen Tastad (omtalt her), som hadde stor betydning for at reisen med Restauration kom i stand, ble tatt til fange og møttes i et 7 års langt fengselsopphold «i prisonen» på engelske fangeskip. Som var stjålet fra Danmark og benyttet som fangeskip etter å ha blitt delvis ødelagte på hjemturen i en fryktelig storm i Kattegatt.
Boken «Apologien» av kvekeren Robert Barclay oversatt til dansk fant de tilfeldigvis i ett kott på fangeskipet «Fyen».
Den la grunnlaget for at de ble troende og starten av kvekermenighet i Stavanger, hvor flere av de som reiste i 1825 var medlem. Den samme Stavanger-menigheten eksisterer fortsatt, og Norges eldste menighet utenom den norske kirke og menigheter tilknyttet den.

Utstein Kloster:

Elias E. Tastad, 19 år, hadde reist ut fra Utstein Kloster med tømmer.
Kaien ved Utstein Kloster Hotell er nå hjemmehavn for Restauration.

Søsken gikk av Restauration første dagen:

Et par-tre av søsknene i familien Madland ombestemte seg og fikk «kranglet» seg frem til å gå av i Dusavik. Der de forlot sine andre søsken og foreldrene som seilte videre til Amerika. Les mer i slutten av artikkelen Amerikaturen som sluttet i Dusavik. (Og evt. enda mer s 57-61 her.)
Jens Tormodsen Madland som gikk av Restauration i 1825 emigrerte ca 23 år senere til Amerika med kone og deres barn. (More info.)

Restauration solgt til Karibia i 1825

Da hadde ankommet New York ble den solgt til St. Thomas og videre til St. Croix. Les mer på sidetall 133 – 139 (fra Folk i Ryfylke, Årbok for Ryfylkemuseet 2016, Ernst Berge Drange.)

Presidenten i Det Hvite Hus har nevnt skuta Restauration:

Ihvertfall ved tre anledninger i Proklamasjon på Leif Erikson Day:
Se 2. avsnitt i både 2011 og 2014. Og 3. avsnitt i 2020 da seilasen i 1825 og familiene ombord ble nevnt.
Datoen til Leif Erikson Day som er 9. Oktober ble valgt fordi det er ankomstdagen til Restauration i New York City i 1825.
President John Quincy Adams utstedte en egenhendig (håndskrevet) ordre om å frigi den fengslede kapteinen på «Restauration» og ettergi boten etter de ankom New York i 1825.

Tettstedet Stavanger, veien Stavanger Road og landsbyen Norway i Illinois:

– På den flate prærien i USA finnes tettstedet Stavanger. Med den ca 1,5 km lange Stavanger Road øst for byen.
Se bilder her. Og i bildereportasjen «Stavanger – i USA» (Stavanger Aftenblad A-magasin). (Evt. mer om fotoprosjektet og bakgrunnen: se videoopptak av foredrag med fotografen.)
«A town called Stavanger«. Bli med på den flotte «tidsreisen» og opplev sporene av Norge i USA. (Stavanger Aftenblad – Pluss, 2005, pdf fil.) Og reportasjer fra 1975 med bilder, bl.a. med Stavanger Landhandel (Rogalands Avis). Og evt. Stavanger på prærien (Rogalands Avis, 2011).
Se satelittbilde av tettstedet Stavanger i Illinois her.
Norway i Illinois (se satelittbilde av Norway her) er en landsby, i nærheten av Stavanger.
En av de / den første faste norske bosettingene i Nord Amerika var i Norway, hvor flere av de som reiste med Restauration bosatte seg i 1834.
Se Norway Improvement League i Norway sin nettside med bilde av bl.a. et stort veiskilt «Velkommen til Norway».
I Illinois finner en også Norsk Museum. Og Norge Ski Club. Se andre eksempler navn på organisasjoner med delvis norske navn i samme område i oversikten medlemmer Norwegian National League.
Chicago like ved Stavanger og Norway er, som USA’s tredje største by, den største i delstaten Illinois i Midtvesten. I 1920 bodde det i Chicago rundt 50 000 innvandrere fra Norge og var da den tredje største «norske» byen etter Oslo og Bergen.

Cleng Peerson bosteder:

Cleng Peerson bodde bl.a. på Finnøy og Cleng Peerson huset er fortsatt bebodd, farmen han bodde på til sin død eies av nordmenn bosatt i Norge:
Cleng Peerson var gift med over 30 år eldre svenskfødte Ane Cathrine Sælinger og bodde på Finnøy. Men han var født og oppvokst i Tysvær.
I Cleng Peerson huset på Finnøy bor det fortsatt folk. (Huset i Tysvær var en tid ikke i så god stand men finnes nå på Sandbekken Bygdetun.)
Farmen som han bodde de siste årene av sitt liv i Clifton, Texas eies av en norsk familie som bor rett ved siden av der hvor Cleng Peerson ble født og vokste opp i Tysvær. CP Farm.
Se også mer info om Cleng Peerson på www.clengpeerson.no.

Navnpostkontorer i USA med norsk opphav;

Se eksempler på noen av de mange hundre postkontorene med navn som kan knyttes til Norge. Inkl. i Illinois med stempel på brev fra de nedlagte Stavanger, IL post office og Norway, IL post office.

Restauration navneskiltet stjålet:

I 2018 stjal noen navneskiltet.

Oppfinnelser og innovasjoner av Norsk-Amerikanere i USA:

Dere kreativitet og oppfinnsomhet har blitt til kjente produkter med stor nytteverdi. F.eks.:
den første påhengsmotoren med praktisk nytteverdi som Ole Evinrude bygget i 1907. Som har blitt til et over 100 års industrieventyret med Evinrude påhengsmotorer. Og ble hedret med Red Dot Design Award både i 2015 og 2018. Les mer om Ole Evinrude sin oppvekst og oppfinnelsen av påhengsmotoren i Historien om verdens mest berømte hunndøling, Oppland Arbeiderblad. Og om iskremen til kjæresten som smeltet da han rodde før han fant opp påhengsmotoren – se punkt 7 i artikkelen «Norges 10 på topp i USA».
– John J. Tokheim sin berømte bensinpumpe som allerede i 1901 kunne måle nøyaktig mengden bensin som er levert og bestemme kostnaden for bensinen til kunden gjennom en kalibrert synlig glassylinder.
Mer om et møte med bl.a. datteren og andre i nær familie og papirer etter John J. Tokheim samt historien om bensinpumpe oppfinnelsen her. Mer info i video Tokheim – 100 Years of the Gas Pump. Og video om hvordan Tokheim bensinpumper bygges i det 20ende århundre.
Andre produkter og utstillingen til Vesterheim i USA om Norsk-Amerikanere som Innovators and Inventors høsten 2021.
Ping putter. Kartsen Solheim utviklet sin egen putter, som ble kalt ping etter lyden når køllen treffer golfballen. Ping Anser putter er kanskje verdens mest kjente putter.

Hilton hotellene:

Faren til hotellkongen Conrad Hilton vokste opp på Hilton i Norge før han utvandret til USA. (Evt. mer info om hotellkjeden.)


Bonus materiale:
Maritim ordliste med «uhøytidelige» forklaringer