Proviant

Komle på menyen under Restauration Crossings200 – Takket være Stangeland Mølle!

I ekte historisk stil har Stangeland Mølle sørget for at skipper og mannskap på Restauration Crossings200 kan nyte smak av Norge hele veien over Atlanteren! Den sjenerøse donasjonen innebærer komlemel til hele overfarten, og forbereder mannskapet på 98 døgn med komlemåltider til ære for våre forfedre – og den norske matkulturen.

Komle på tradisjonsrikt vis

Med et mannskap på 11 vil det serveres komlemiddag hver uke under seilasen. Torsdag blir som vanlig “komletorsdag”, og måltidene vil bli tilberedt på ekte tradisjonelt vis, akkurat slik komlen har blitt laget i generasjoner. På en periode på 98 døgn vil det være 14 torsdager, så det blir 14 “komletorsdager” på overfarten til New York.

Historien bak komlen og raspeballen

Komlen, også kjent som raspeball, har en historie tett knyttet til potetens inntog i Norge. Poteten ble utbredt i Norge på begynnelsen av 1800-tallet, og som en robust og rimelig råvare erstattet den gradvis deler av kornproduksjonen i matretter. Den ble en viktig ingrediens i hverdagskosten.

Men rå potet kunne også formes sammen med mel og kokes, og slik ble komlen født! Dette var en innovasjon på 1800-tallet, da poteten skapte nye muligheter for variert og næringsrik mat. Komlen ble en kjær rett over hele landet og har siden beholdt sin posisjon som en norsk matklassiker.

Et lite stykke Norge til sjøs

Stangeland Mølle sitt komlemel gir mannskapet på Restauration Crossings200 en smakfull påminnelse om hjemlandet mens de krysser Atlanteren. Takket være denne generøse bidraget kan seilerne videreføre en tradisjon som både hyller vår matkultur og minner om våre røtter.

Vi ser frem til å følge skipets seilas og er sikre på at komlen vil gjøre torsdagen til ukens høydepunkt om bord. En stor takk til Stangeland Mølle for å bidra til at Restauration Crossings200 blir en smaksopplevelse – fra hav til hav!

Med fem måltider om dagen (frokost, lunsj, middag, kvelds og ettermiddagskaffe) for et mannskap på 11 personer over 98 døgn, skal det altså serveres 5390 måltider om bord i løpet av overfarten.