The sloop Restauration sailing again 2025 - 200 years afterward later 1825 Restoration

Nyhet / NEWS Sailing Norway – USA in 2025

ENGLISH: please see a US version of the webpage.

Se opptak som en del av førpremieren til storfilmen «UTVANDRERNE».
(Med litt av den spennende historien overfarten Stavanger – New York i 1825, felles med den nye filmen. Og vi seiler igjen Stavanger til New York i 2025 på de samme datoene. Varighet 13 min, nyheten på slutten.)
Se (redigert opptak av livesendingen) på:
Facebook (versjonen publisert 13. Sept)
eller på
YouTube

Se innslag på TV-sending NRK Rogaland om førpremieren til filmen «UTVANDRERNE» regissert av Erik Poppe. Hvor en del av arrangementet var ombord i «Restauration» hvor en slapp nyheten om at i 2025 under 200-års markeringen av starten på den store norske utvandringen til Amerika seiler «Restauration» Stavanger – New York på nytt.

Denne skuta skal til New York – akkurat som norske båtflyktninger for 200 år siden. (Stavanger Aftenblad, abonnement.)

«Over 800.000 nordmenn risikerte livet over Atlanteren. Nå fortelles deres historie. I 1825 startet masseutvandringen til Amerika. Innholdsannonse i Schibsted medier om «UTVANDRERNE».

Den nye filmen «UTVANDRERNE» – Vakkert og vemodig om utvandringa til Amerika. Øyposten.

Bak kulissene en innspillingsdag av «UTVANDRERNE». Inkludert intervjuer med bl.a. hovedrolleinnehaverne Lisa Carlehed, Gustaf Skarsgård og Tove Loog. Og regissør Erik Poppe. TV4, Sverige.

Hvem er hun som spiller filmens hovedrollen så fantastisk i «UTVANDRERNE» – Lisa Carlehed. Som Kristina, 50 år etter Liv Ullmann hadde rollen og sitt internasjonale gjennombrudd i en helt annen versjon av «Utvandrarna» i 1971. (Allas, Sverige.)

Utvandringen fra Norge og hvorfor historien er aktuell nå i dagens Norge – i media:

Undervisningsopplegg for ungdommer:

Filmstudieark – tverrfaglig undervisningsopplegg om utvandringen fra Norge til Amerika med utgangspunkt i «UTVANDRERNE» filmen. For skoler (knyttet til læreplanmål i ulike fag), konfirmanter o.l. Utarbeidet av Norsk Filminstitutt.

Flyer med lesetips bøker og kort om hver enkelt bok. Fra biblioteket.
(Evt. andre bøker om utvandringen – se under overskriften «Litteratur» et stykke nede på nettsiden vår med Linker. Noen kan leses digitalt.)